image/svg+xml
image/svg+xml

Temel Alan PÖÇ İlişkisi ve Programa Özgü Ölçütler

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI
PEA1: Gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, Web tasarımı, Ağ yönetimi, Bulut Bilişim Teknolojileri, Veri Tabanı yönetimi, Sistem güvenliği gibi bilişim teknolojileri alanlarında kamu ve özel sektörde çalışabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA2: Bilgisayar programlama, internet tabanlı uygulamalar ve mobil uygulamalar için Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak kamu ve özel sektörde çalışabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA3: Veri işleme, veri analizi ve veri görselleştirme becerilerine sahip veri veya iş analisti olarak kamu ve özel sektörde çalışabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA4: Bilgi ve teknoloji alanlarında yetkin, takım çalışması becerilerine sahip, analitik düşünebilen ve liderlik özellikleriyle öne çıkan Yönetici olarak kamu ve özel sektörde çalışabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA5: Yapay zeka araçlarını etkin kullanabilen, sosyal medya stratejilerini planlayıp yürütebilen, birçok farklı platform için içerik üreten ve yayınlayabilen ve bu ağları yönetebilecek Sosyal Ağ Uzmanı olarak kamu ve özel sektörde çalışabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA6: Analitik düşünme becerisine sahip, kurum sorunlarına çözüm üretebilen, mesleki bilgi ve deneyimini paylaşabilen ve öğrendiği bilgileri iş hayatına etkin şekilde aktarabilen Girişimci olarak kendi işini kurabilecek bireyler yetiştirmek.
PEA7: Teknolojik gerekliliklere uyum sağlayabilen, değişime hızlı adapte olan, yaşam boyu öğrenme anlayışını benimsemiş ve mesleki gelişimini sürekli ilerleten ve bu özelliklerini diğerlerine anlatabilecek Eğitmen olabilecek bireyler yetiştirmek.



PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
PÇ1: İşletme yönetimi, yönetim fonksiyon ve stratejilerini açıklar, rekabet avantajı sağlayacak temel iş zekâsı uygulamalarıını bilir
PÇ2: Bilgisayar donanımını tanır, parçaların teknik özelliklerini ayırt eder, bilgisayar ağlarının tasarımı, kurulumu ve yönetimi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ3: Bilginin elde edilmesi, saklanması, yeniden erişilmesi ve güvenliği konusunda gerekli veritabanı sistemleri geliştirme ve yönetme becerine sahiptir.
PÇ4: Yazılım geliştirme süreçlerini planlayıp yönetebilme becerisine sahiptir.
PÇ5: İşletme faaliyetlerinin hızlı, güvenli ve verimli yürütülmesi için bilgi sistemlerini ve internet uygulamalarını geliştirme ve yönetme becerisine sahiptir.
PÇ6: İşletme problemlerinin üstesinden gelmek için sorumluluk alır.
PÇ7: Bilgi sisteminin tasarlanması ve geliştirilmesi için gerekli analiz, projelendirme, planlama, örgütleme, uygulama ve denetleme faaliyetleri hakkında araştırma ve çalışma yapar.
PÇ8: Mesleki gelişimin sürekliliği bilinciyle bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki güncel gelişmeleri farklı kaynaklardan takip eder.
PÇ9: Meslektaşlarıyla sözlü ve yazılı iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanır.
PÇ10: Bilişim uygulamalarının farklı boyutlardaki etkilerini açıklar, bilgisini yeniliklere açık, girişimci bir anlayış dâhilinde kullanır.
PÇ11: Mesleki bilgisini bilişim hukuku ve toplumsal etik doğrultusunda kullanır.
PÇ12: Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje ve etkinlikler yapar.
PÇ13: Öğrenmeyi öğrenme yollarını aktif bir şekilde kullanarak kendini sürekli geliştirir.


TEMEL ALAN
BİLGİ (Kuramsal-Olgusal) 1 - Alanında ileri düzeyde bilgilere sahiptir.
BECERİLER (Bilişsel-Uygulamalı) 1 - Alana ilişkin bilgileri çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
2 - Karar, uygulama ve davranışlarında alana ilişkin edindiği bilgileri kullanmak suretiyle verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği) 1 - Alana ilişkin konularda araştırma ve çalışma yapar.
2 - Proje yürütücüsü ya da katılımcısı olarak proje hedeflerine uygun sorumluluk alır.
3 - Örgüt/Kurum için amaç ve hedef belirler.
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği) 1 - Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
2 - Öğrenme gereksiniminin sürekliliğini kavradığını gösterir.
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) 1 - Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.
2 - Mesleki alanda paydaşlarla etkili iletişim kurar.
3 - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
4 - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 1 - Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
2 - Örgütün/Kurumun paydaşlarıyla ilişkilerini analiz eder ve etkin biçimde yürütür.
3 - Yenilikleri teşvik edebilme becerisine sahiptir.
4 - Örgüte/kuruma ilişkin eleştirel düşünür.
5 - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.





PÖÖ

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ PROGRAMA ÖZGÜ ÖLÇÜTLER

PÖÖ-3

Bilginin elde edilmesi, saklanması, yeniden erişilmesi ve güvenliği konusunda gerekli veritabanı sistemleri geliştirme ve yönetme becerine sahiptir.

PÖÖ-4

Yazılım geliştirme süreçlerini planlayıp yönetebilme becerisine sahiptir.

PÖÖ-5

İşletme faaliyetlerinin hızlı, güvenli ve verimli yürütülmesi için bilgi sistemlerini ve internet uygulamalarını geliştirme ve yönetme becerisine sahiptir.

PÖÖ-6

İşletme problemlerinin üstesinden gelmek için sorumluluk alır.

PÖÖ-7

Bilgi sisteminin tasarlanması ve geliştirilmesi için gerekli analiz, projelendirme, planlama, örgütleme, uygulama ve denetleme faaliyetleri hakkında araştırma ve çalışma yapar.

PÖÖ-11

Mesleki bilgisini bilişim hukuku ve toplumsal etik doğrultusunda kullanır.